Matångest
Antar att det är många med mej som varje kväll har matångest!? Vad ska man laga till middag?? Trots alla recept som finns i världen så står man inför samma stress och vel varenda dag. Dom flesta har nog, liksom jag, några favorit recept som lagas om och om igen, nåt som alla i familjen gillar. För det är ju inte alltid det enklaste, dottern gillar inte än det ena en det andra, sambon ska krångla till det med tusen extra ingredienser, grädde och en massa kalorier och jag vill ha smalmat... och så minstingen som än så länge inte kan äta samma mat som oss & vägrar burkmaten. Tänkte dela med mej av två enkla och väldigt goda kyckling recept som passar både till vardags och vid lite festligare tillfällen.
Håll till godo
Baconinlindad kyckling i ugn
Ta fram valfri mängd kycklingfilé beroende på antalet som ska äta. Dela kycklingfilé bitarna i 3 delar på längden och stek en liten stund i stekpanna, salta och peppra, till dom får färg runtom. Stek bacon och linda sedan in kycklingbitarna i baconet och lägg i en ugnsfast form. Skiva och stek färska champinjoner, purjolök och röd chili och häll sedan detta över kycklingen och till sist, häll över grädde (visp eller matlagningsgrädde). Jag gillar inte torr mat och brukar därför hälla över ca 5 dl grädde. Grädda i 225 grader ca 30 minuter och servera med ris och sallad.
Nästa recept är hämtat ur Fredrik Erikssons kokbok Middagstips.
4 portioner
Kycklingspett med rostad potatis och tomatsallad
500-600 g urbenade kycklinglår
Marinad:
1 msk olja
skalet från ½ citron
1 msk finhackad timjan
½ dl olivolja
Potatis och tomatsallad
8 potatisar
1 msk olivolja
1 gul lök
3 tomater
2 mks hackad persilja
socker
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman soja, citronskal, timjan och olja. Lägg i kycklinglåren och marinera i ca 30 minuter. Skala potatisen. Skär den i klyftor och lägg i en ugnssäker form, ringla över lite olivolja. Salta och peppra och ställ in i ugnen. Tillaga sammanlagt 30 min. Trä upp kycklingen på grillspett och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Ställ in kycklingen i ugnen tillsammans med potatisen efter ca 15 min. Skala och skär löken i ringar. Skär tomaterna i klyftor. Krydda löken och tomaterna med salt, socker och svartpeppar. Lägg dem i formen ihop med potatisen och låt dem steka med de sista 10 minuterna. Tag ut formen och vänd ner persiljan. Lägg upp tomat och potatissalladen med kycklingspetten överst och skeda över lite sky från kycklingen.
Tips: Jag brukar i ställen för marinaden som anges här i stället pensla med färdig marinad jag köpt i affären.
Lycka till!